Vad är Wing Chun KungFu?

Wing Chun 詠春 (kinesiska: 咏春 Yǒng Chūn) är den största kända icke-sport kantonesiska kampsporten ( Kung Fu 功夫 ), Wing Chun är unik försvarskonst av kampsport än kampsport dvs försvar under orättvisa förhållanden och miljöer t.ex. fysiskt starkare/större mot svagare, många mot ensamma eller under mörka trånga miljöer osv.

Wing Chun är en unik traditionell kampsport, kampsport är översatt till Wushu (武 ”Wu” = militär eller kampsport, 術 ”Shu” = konst) på kinesiska, men Wing Chun tillhör inte kategorin modern kinesiska Wushu som har ett annat tillvägagångssätt idag än kamp färdigheter. Wing Chun är en ren kantonesisk kampsport och är därför relaterad till kategorin KungFu som fortfarande har betydelse av skickligt. Alla termer inom Wing Chun är kantonesiska termer som inkluderar kantonesisk kultur. WingChun har den starkaste basen i Hongkong där vi har den starkaste kantonesiska kulturen och språken.

Hongkong är en SAR i Kina och är en öppen del av Kina och den sista platsen för att bevara kantonesisk kultur och språk

Många frågar vad Wushu betyder, det är bokstavligen en direkt motsvarighet översatt till kampkonst på engelska. Djupare i filosofin eller teorin om Wing Chun-systemet (Wing Chun är som ett arkitektur system baserat på komponenter) är det mer kampsport än bara färdigheter (innebörden av Kung Fu) eller ”sätt” som i den japanska termen Budo (武道) = Kamp sätt/väg. Wing Chun är mer en Kamp Konst (Martial Art) som har samma betydelsen den kinesiska termen WuShu (武術), detta på grund av betydelsen ”konst” står för kreativitet och skapelse. Meningen med konst här är att skapa förmåga än att bara följa ett skapat sätt. Wing Chun är baserat på ett arkitektur komponentsystem vilket innebär att det ger dig verktyget att skapa något nytt. En berömd skapare som använde Wing Chun-systemet var Bruce Lee, som skapade Jeet Kune Do (JDK) 截拳道. JDK har betydelsen av Straight Fist Way som är ett viktigt begrepp i Wing Chun. Den intressanta delen är namnet ”Do” (betyder Way) snarare än konst, vilket betyder att det är en ”väg” från ”konsten”, medan Wing Chun mer är ett begrepp av ”konst”. Detta är samma koncept av ”Teknik är vetenskapens konst”. Medan du underskattar djupare Wing Chun teori kommer du att inse att Wing Chun principerna kan tillämpas på något annat som är konkret.

Wing Chun är ett arkitektur system där alla komponenter är beroende av varandra, konceptet är väldigt likt IT-system

Inom den traditionella kinesiska kampkonst kulturen kommer människor utan kampsport att se om ett kampkonst system är internt eller externt. Men från definitionen av intern kampsport är mer abstrakta och är baserade på inre kroppsenergi, struktur, avslappning, intern uppmärksamhet, mindfulness och mind-power träning. Interna kampkonst system utgår från interna delar snarare än externa delar, som för externa kampkonst system. Externa system startar och fokuserar på muskelstyrka, snabbhet och uthållighet. Interna kampkonst system är mer teoretiska men mer anpassade för mer lugna och icke-muskulära människor, vilket betyder att det inte heller är lämpligt för t.ex. barn som yttre kampkonst system är, utan snarare för personer med svagare kroppsstruktur t.ex. honor. Detta innebär att det kan användas för försvar under det orättvisa villkoret med en starkare motståndare eller mer än en motståndare.

Wing Chun utbildning för flygvärdinnor från Hong Kong Airlines

Många kampsporter har sitt ursprung från forntida krig i fält, men Wing Chun utvecklades för forntida stadsmiljön med smala mörka gator och träna med människor med begränsat träningsutrymme. Eftersom Wing Chun utvecklades för försvarsstrid i en smal miljö måste ögonblicken vara mycket små och även ekonomiska för närstrid. Det är därför den har högst effektivitet på t.ex. flyg, båt, hiss, tunnelbana osv.

Wing Chun är den största kantonesiska kampsporten i Hong Kong och har tränats av många kända martial arts skådespelare som Bruce Lee. Wing Chun har också varit föremål för många kända Kung Fu-filmer, som de berömda Ip Man filmerna. Ip Man 葉問 var den berömda Wing Chun mästaren, mest känd som Wing Chun läraren för Bruce Lee. Men kanske den mindre kända filmen handlar om grundaren av Wing Chun-systemet, som är en tjej som heter Yim, Wing Chun 嚴詠春, historien kan ses i filmen Kung Fu Wing Chun från 2010.

Föredetta martial art skådespelerskan Bai Jing 白静 visar Wooden Dummy inför för filmpremiär av Kung Fu Wing Chun (2010)

Bra i Wing Chun betyder inte bra fighter, fighting konsten inclusive praktisk självförsvar i Wing Chun kräver färdigheter genom rätt träning och bakgrund om hur man tillämpa den.

Wing Chun tillämpad i en kamp har ett helt annat fighting koncept och strategi än modern kampsport och är väldigt konstigt för dem eftersom det inte är skapat för känd tävlingskamp som i kampsporter. Wing Chun är i verkligheten inte så flashig som från utsidan i filmerna och färdigheterna finns på insidan och är därför mer i linje med intern kampsport än en yttre kampsport.

Inre mjuka Wing Chun är som vatten som flyter med någon specifik form och därför bildas efter motståndaren och komma in i Wing Chun närkamp där få andra kampsporter har sin styrka. Konceptet bygger på att använda en mycket låg ekonomisk resurs för en lite starkare och skicklig kampsportare för försvarskamp. Så Wing Chun kan användas för både självförsvar (ej överenskommen kamp under det orättvisa villkoret för överlevnad) och för tävlingskamp (överenskommet kamp under det rimliga villkoret för vinst). Men målet för praktiken Wing Chun är inte primärt för kampen utan mer för hälsa, medvetenhet och självkontroll för att uppnå livskvalitet med sociala aspekter. En viktig egenskap är medvetenheten om stress med stresskontroll för att fatta rätt beslut.

Inre mjuka Wing Chun är som vatten som flyter med någon specifik form och därför bildas efter motståndaren och komma in i Wing Chun närkamp där få andra kampsporter har sin styrka. Konceptet bygger på att använda en mycket låg ekonomisk resurs för en lite starkare och skicklig kampsportare för försvarskamp. Så Wing Chun kan användas för både självförsvar (ej överenskommen kamp under det orättvisa villkoret för överlevnad) och för tävlingskamp (överenskommet kamp under det rimliga villkoret för vinst). Men målet för att praktisera Wing Chun är primärt inte enbart för kamp/självförsvar idag, utan även i kombination för att uppnå hälsa, medvetenhet och självkontroll för att uppnå livskvalitet med sociala aspekter. En viktig egenskap är medvetenheten om stress med stresskontroll för att fatta rätt beslut.

WCAA-Sverige 詠春拳學會 – 瑞典 Internt WingChun-system är utvecklat av Sifu. Peter Yeung (född 1967). WingChun-systemet är derivat direkt från Sifu och stormästaren Ip Chun 葉準 i Hong Kong (äldre son om den berömda legenden Ip Man 葉問 och är en av de äldsta levande WingChun-mästarna, född 1924).

Sifu. Peter Yeung är för närvarande endast en certifierad Wing Chun instruktör utfärdad av Sifu och Grandmaster Ip Chun i Sverige. WCAA-Sverige startade i augusti 2006 med att undervisa Wing Chun officiellt.

Sifu och stormästaren Ip Chun tränar kör ChiSao med den kinesiska skådespelerskan Bai Jing inför filmpremiär av Kung Fu Wing Chun (2010)

Sifu. Peter Yeung hade tränat många kampkonst system men började med Wing Chun vid 17 års ålder och var dedikerad till att lära sig Wing Chun direkt från Sifu Ip Chun från år 2002 i Hong Kong.

Annons