Vad är inre Wing Chun ?

Inre Martial Arts
Inom den traditionella kinesisk kampkonsten Martial Art (ej modern WuShu) så delar folk utanför branchen in det i inre stil och yttre stilar.  Inre stilar brukar vara mjuka, stillsamma, återvinner motståndarens kraft, man utvecklar sk. inre kraft (dvs. Mindfullness, mind-power och BioEnergi) utan först att träna en massa fysiska muskel övningar (dvs. yttre fysiskträning). Typ exempel är oftas TaiJi och XingYi.

Inre WingChun
Men i WingChun innehåller både intre och yttre del (fysisk träning) men man börjar med yttre träning först och sedan den djupa delen av WingChun är intre träning och mål är på den inre träning som är mästrar nivån. Grandmaster Ip Man lärde ut den inre WingChun ganska sent i livet och till få som trodde på den, den inre WingChun är den djupaste och den hemligaste delen av WingChun systemet som binder ihop säcken så att den mjuka delen av WingChun fungerar i kamp, så få lärde sig den.

Ip Man och inre WingChun
Troligaste är att Ip Man lärde sig den inre WingChun av hans SiGung (grandmaster) Leung Bik som var hans hemliga Sifu när han Ip Man var ung och studerade i HongKong.  Leung Bik är Leung Jan son (Leung Jan brukar man säga är grundade dagens WingChun system). Det troligast är att Leung Bik i sin tur fick lära sig de djupaste och hemligaste delen av WingChun systemet som arv tagare av systemet. Leung Bik ville förmodligen lära ut den delen som till någon kan förvalta och sprida det innan han dog så att det inte skulle gå miste.

Inre WingChun och WCAA-Sweden
Få WingChun grenar har den inre WingChun idag, och få WingChun grenar kan förklara det på en modern pedagoiskt sätt med dagens termer och kunskap.
Sifu Ip Chun (som son till Ip Man) är bland de få grenar av WingChun som har den mjukast delen av WingChun systemet samt  har delvis den och vissa principer runt den. Men däremot har han inte bakgrund i Inre Martial Art eftersom han inte har lärt sig andra inre system innan.
Därför så har Sifu. Peter Yeung försökt att återskapa den inre WingChun som den borde vara för att fungera i fight och inre energi utveckling, med de teoretiska och praktiska gap som finns med förståelse från andra system. Detta gör att det praktisk fungerar i verkligheten, tex. det finns begrepp inom WingChun om att kraften och energin kommer från marken, utan bakgrund så förstår man inte hur detta kommer fungerar i praktiken.

Se även våran WordPress blog site på engelska om detta ämne
https://wingchun515229187.wordpress.com/internal-wingchun-kungfu/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s